Nasi eksperci / dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

Doktor nauk ekonomicznych w zakresie Towaroznawstwa, pracownik naukowo-dydaktyczny, adiunkt na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie.

Wykładowca z zakresu Metod twórczego rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu, Innowacyjności w produkcji żywności, Food Product Development oraz Komercjalizacji produktu.

Zainteresowania naukowe to myślenie lateralne i metodyka rozwoju kreatywności, Design Thinking w rozwoju wyrobów i usług, kształtowanie i ocena jakości produktów żywnościowych, problematyka innowacyjności i trendów rynkowych na rynku dóbr konsumpcyjnych, FPD – opracowywania nowych produktów żywnościowych, analiza ryzyka w działaniach proinnowacyjnych. Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych w zakresie analizy preferencji konsumenckich, badania jakości i doskonalenia produktów żywnościowych, w tym badań sensorycznych, prognozowania rozwoju przemysłu spożywczego oraz analizy ryzyka w rozwoju nowych produktów. Autorka ponad 100 publikacji naukowych. Kierownik studiów podyplomowych „Menedżer Produktów Żywnościowych”  realizowanych na UEK.

Uczestniczka wielu krajowych i międzynarodowych konferencji naukowych, m.in. w Bułgarii, na Ukrainie, w Chinach, Korei Południowej, Rumunii, we Włoszech, Hiszpanii. Prowadzenie wykładów na uniwersytetach w Pradze, Warnie, Reykjaviku, Alicante, Coimbrze, Walencji, Limassol, Bratysławie. Staż naukowy na uniwersytecie stanowym Grand Valey State University, USA.

Współpraca z firmami krajowymi i międzynarodowymi w charakterze konsultanta w zakresie opracowywania nowych produktów żywnościowych, trenerka i szkoleniowiec w zakresie Metod twórczego rozwiązywania problemów, Design Thinking, FPD i zarządzania ryzykiem wg ISO 31000. Kierownik i wykonawca projektów naukowo-badawczych finansowanych z NCN i Funduszy Norweskich, ekspert oceniający wnioski w programie COST – European Cooperation in Science & Technology.

Prywatnie miłośniczka dalekich podróży, gry w tenisa i dobrej kuchni.